Anne Dedry

federaal parlementslid voor Groen, met 30 jaar expertise in kraamzorg, mantelzorg en thuiszorg

Volksgezondheid

Meer cijfers over begroting De Block

Ecolo-Groen vraagt meer cijfers aan De Block, want met deze cijfers alleen ziet het er naar uit dat de besparingen de patiënt wél zullen treffen. De Block geeft geen details.

Volgens kamerlid Anne Dedry (Groen) roept dit enkel vragen op: “Waar heeft ze nog op bespaard? Treft dit de patiënt?”

In haar communicatie heeft De Block het over 60 miljoen euro besparingen op geneesmiddelen die niet meer onder octrooi of patent staan, maar die patenten vervielen sowieso. Dedry doorprikt de goednieuwsshow: “De minister moet die pluimen niet op haar hoed steken. Dit is gewoon een budgettaire meevaller, pact of geen pact.”

Groen hekelt ook de indexsprong op de honoraria de 82,4 miljoen zou opleveren voor de overheid.

“Besparen op het loon van de zorgverstrekkers kan niet”, vindt Dedry.

“In hoeverre zal deze maatregel gelden voor alle zorgverstrekkers? Bovendien trof De Blocks voorganger, Laurette Onkelinx (PS) deze maatregel een paar jaar geleden ook al. Ik dacht dat deze regering het beleid van de socialisten wilde rechttrekken?”, besluit Dedry.

Anne Dedry stuurde deze reactie uit naar aanleiding van onderstaand bericht:

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) moet in 2016 ruim 408 miljoen euro besparen op gezondheidszorg. Toch zal de patiënt niets voelen van die bezuinigingen, zegt ze donderdag in een persbericht. Meer zelfs, de factuur van de patiënt zou met 18 miljoen euro dalen. Tegelijk is er voor 164 miljoen euro aan nieuwe initiatieven voorzien. Zo gaat er onder meer geld naar ‘oncofreezing’ of het bevriezen van bijvoorbeeld spermatozoïden van kankerpatiënten.

De besparingen op gezondheidszorg zijn niet mals. In totaal wordt er in 2016 ruim 408 miljoen euro bespaard op gezondheidszorg. Open Vld-minsiter De Block verdedigt die keuze. “We moeten de tering naar de nering zetten. We moeten bezuinigen”. Toch zullen de patiënten volgens haar ontzien worden. De overheid zal onder meer 60 miljoen euro besparen op geneesmiddelen die niet meer onder octrooi of patent staan. Die worden na een pact met de farmaceutische sector (Toekomstpact) plots een stuk goedkoper. Verder wil De Block de onderbenutting wegwerken en een aantal uitgaven bijsturen. “De som voor het terugbetalen van medische zorgen die Belgen krijgen in het buitenland, was bijvoorbeeld te hoog ingeschat”, klinkt het. Verder bespaart het departement ook 82,4 miljoen euro door het niet-indexeren van de honoraria. Tegenover die besparingen staat ook wel een reeks nieuwe initiatieven, goed voor in totaal 164,3 miljoen euro.

Een van de opvallendste initiatieven is de ondersteuning met 4 miljoen van ‘oncofreezing’, de techniek waarbij spermatozoïden, eicellen en eierstokweefsel van kankerpatiënten worden ingevroren om hen de kans te geven ook na hun behandeling nog kinderen te krijgen. Chemotherapie heeft namelijk een nefaste invloed op de vruchtbaarheid. Verder gaat er ook 40 miljoen euro naar de ICT-departementen van de ziekenhuizen om hun softwareprogramma’s beter op elkaar af te stemmen. Op die manier moet de informatie-uitwisseling rond de patiënten vlotter verlopen. Tegen 2019 moeten alle ziekenhuizen voor elke patiënt over een elektronisch patiëntendossier beschikken. Er gaat ook 1,17 miljoen euro naar de verbeterde omkadering en begeleiding van transgenders. Tot slot is 25 miljoen euro voorzien voor het Medicomut-akkoord, het tweejarige akkoord waarover de artsen en ziekenfondsen dit najaar onderhandelen. (BIN, POL, DRM, SDE, nl)

ID: 76221927
AUTHOR: Maarten De Rijk
BRUSSEL 15/10/2015 10:33 (BELGA)

anne.dedry@groen.be

Thema door Anders Norén