Anne Dedry

federaal parlementslid voor Groen, met 30 jaar expertise in kraamzorg, mantelzorg en thuiszorg

Klimaat

Het klimaat gaat ons allemaal aan

In de aanloop naar de grote klimaatconferentie in Parijs, organiseerde Groen Herent een ‘Roadshow’.

Een paar tussenkomsten om te onthouden:

Comédienne Lies Lefever:

‘Beste Meneer Klimaat, het gaat niet goed met u. We proberen u beter te maken, maar we hebben het jammer genoeg al erg verpest’.

Anne Dedry, federaal parlementslid voor Groen:

Het is dikwijls de armste bevolking die het ergst getroffen wordt door de klimaatwijzigingen. Sommige streken worden stilaan onbewoonbaar en daardoor moet de lokale bevolking op de vlucht gaan voor het klimaat. Het aantal klimaatvluchtelingen zal op termijn groter zijn dan het aantal mensen dat nu vlucht voor oorlog.

Tom Creten (voorzitter Groen Herent):

Het klimaat is een mondiaal probleem en dus lijkt het soms dat oplossingen enkel op dat vlak bedacht kunnen worden. ‘Toch worden er vaak waardevolle oplossingen geboden door lokale, kleine groepen geëngageerde burgers’.

  • Hendrik van Carrefour Market wil ook zoveel mogelijk onnodig transport vermijden. ‘Daarom bieden we bij Carrefour Herent heel wat lokale groenten en fruit aan van bijvoorbeeld de Wriemeling of Chris&Mia Pype’.
  • Delila van GBS De Bijenkorf: ‘We doen er alles aan om zo weinig mogelijk afval te produceren op school’, zegt Delila. ‘We zijn zuinig met papier, onze kippen eten de restjes van het middagmaal, we composteren en gebruiken de compost gebruiken in onze eigen tuintjes, … Een echte kringloopeconomie op school! Met de initiatieven wil men niet enkel de kinderen sensibiliseren. ‘We betrekken de ouders ook bij de acties. Zo krijg je een beter draagvlak’.
  • Dieter van vzw Hiperion: ‘We plannen ook een groene boodschappendienst. Hier kunnen we het sociale aan het groene koppelen door een gezellige babbel met de mensen’.

anne.dedry@groen.be

Thema door Anders Norén