Anne Dedry

federaal parlementslid voor Groen, met 30 jaar expertise in kraamzorg, mantelzorg en thuiszorg

Zwangerschap

Termijn abortus optrekken? Meer inzetten op preventie via ‘anticonceptiepas’ – De Morgen

Dit artikel verscheen in De Morgen.

N-VA wil de tijd nemen om de abortuswet grondig te evalueren. Daarmee reageert de partij op de resolutie die sp.a indiende om onder meer abortus helemaal uit de strafwet te halen en de ingreep voortaan toe te laten tot twintig weken in de zwangerschap. “Dit is niet het thema om in de zomer grote uitspraken over te doen.”

Haal abortus volledig uit de strafwet, trek de termijn op van twaalf naar twintig weken, verminder de bedenktijd naar 48 uur, en investeer meer in preventie. Dat is in een notendop de inhoud van de resolutie die sp.a’ers Karin Jiroflée en Monica De Coninck in de Kamer indienden. Dat schrijft De Standaard vandaag.

Ethische grens

‘Je komt dicht bij een ethische grens, aangezien de levensvatbaarheid van een kind is vastgelegd op 22 weken’

Ook Groen-Kamerlid Anne Dedry vindt dat abortus volledig uit de strafwet gehaald moet worden. “Ik heb zelf al een wetsvoorstel in die zin ingediend. Op dit moment is abortus wettelijk mogelijk tot twaalf weken zwangerschap, maar dan moet je nog altijd iets afvinken. Dat willen we aanpassen”, zegt ze aan De Morgen.

Na die periode, tot 24 weken, kunnen vrouwen in ons land hun zwangerschap enkel nog om medische redenen laten afbreken, wanneer er bijvoorbeeld levensbedreigende afwijkingen bij het kind zijn vastgesteld. Een goed systeem, meent Dedry. Zij is dan ook niet meteen vragende partij om de termijn naar 20 weken op te trekken. “Dan kom je dicht bij een ethische grens, aangezien de levensvatbaarheid van een kind is vastgelegd op 22 weken. Maar het is de moeite waard om die piste te onderzoeken.”

Evaluatiecommissie

Meer onderzoek is ook voor sp.a de eerste prioriteit. Vooraleer de wet wordt aangepast, moet er meer wetenschappelijke informatie worden verzameld, benadrukt Jiroflée in De Standaard. “Bij de goedkeuring van de abortuswet ruim 25 jaar geleden was er in een evaluatiecommissie voorzien, maar die werkt al jarenlang niet meer. Die moeten we nieuw leven inblazen, en de opdracht geven om meer wetenschappelijke informatie te verzamelen. Op basis daarvan kunnen we dan de wetgeving verbeteren.”

De meerderheidspartijen aarzelen om een standpunt in te nemen over de sp.a-resolutie. CD&V en Open Vld bekijken het voorstel nog. “Dit is niet het thema om in de zomer snel grote uitspraken over te doen”, zegt N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel. “Wij zijn zeker ook vragende partij voor een grondige evaluatie van de abortuswet. Dit soort wetgeving evalueer je beter te veel dan te weinig, maar dan moet je eerst alle kanten van het verhaal goed aan bod laten komen.”

Van Peel onderschrijft daarom de oproep van Jiroflée om de evaluatiecommissie meer wetenschappelijke informatie te laten verzamelen. “Daar moet inderdaad werk van gemaakt worden. Er moeten nu eindelijk experten gevonden worden om in die commissie te zetelen.”

Preventie

De discussie over het optrekken van de termijn en het inkorten van de bedenktijd mag voor Dedry zeker gevoerd worden, maar het lijkt haar “nuttiger” om meer in te zetten op preventie. “En aangezien het federale niveau daarover niet veel meer te zeggen heeft, moeten we samenwerken met de deelstaten.”

Door de eerste consultatie gratis te maken wil Dedry de drempel voor een bezoek aan een gynaecoloog of een centrum voor gezinsplanning verlagen. Daarnaast wil ze via een ‘anticonceptiepas’ vrouwen ook recht geven op een gratis morning afterpil.

Thema door Anders Norén