Anne Dedry

federaal parlementslid voor Groen, met 30 jaar expertise in kraamzorg, mantelzorg en thuiszorg

Zwangerschap

Belangrijk dat alle mama’s begeleid worden bij zwangerschap – Gazet Van Antwerpen

Dit artikel verscheen op 9 mei 2017 op gva.be.


LEUVEN – 
Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA), bevoegd voor Armoedebestrijding en Gelijke Kansen, heeft dinsdag in Leuven in het kader van de Week van de Kraamzorg een bezoek gebracht aan het Expertisecentrum Kraamzorg “De Bakermat”. Demir had geen nieuwe beleidsmaatregelen in petto, maar benadrukte dat alle mama’s van bij het begin van de zwangerschap begeleiding moeten kunnen krijgen, ook alleenstaande vrouwen of moeders uit kwetsbare gezinnen.

De staatssecretaris woonde in Leuven onder meer een consultatie met een jonge mama bij en ging in gesprek met medewerkers van De Bakermat en zorgverleners uit de regio. Het bezoek kaderde in de Week van de Kraamzorg, die dit jaar speciale aandacht heeft voor moeders in kansarmoede.

Kamerlid Anne Dedry (Groen), oprichtster van De Bakermat, stelde dat alhoewel moeders met een lage socio-economische status omwille van de soms ongezonde levensstijl meer risico lopen op problemen tijdens en na de zwangerschap, ze in de praktijk minder makkelijk de weg vinden naar concrete informatie en praktische ondersteuning.

De Bakermat wil koppels er tijdens de Week van de Kraamzorg van bewustmaken dat de begeleiding door een vroedvrouw in de eerste dagen na een bevalling, maar ook al tijdens de zwangerschap, echt een meerwaarde kan bieden, aldus Dedry. “Voor aanstaande moeders die in een kwetsbare situatie leven, is dat extra belangrijk”, zegt ze.

Kwetsbare gezinnen zijn momenteel goed voor 30 procent van het cliënteel van De Bakermat, een percentage dat de voorbije jaren in de lift zit.

Thema door Anders Norén