Anne Dedry

federaal parlementslid voor Groen, met 30 jaar expertise in kraamzorg, mantelzorg en thuiszorg

Voeding, Voedselveiligheid, Voedselzekerheid, Volksgezondheid

Ecolo en Groen vragen dat ex-minister Borsus uitleg geeft in federaal parlement over eiercrisis – De Tijd

Gewezen minister van Landbouw Willy Borsus (MR), die sinds deze zomer Waals minister-president is, moet in het federaal parlement tekst en uitleg komen geven over de fipronilcrisis. Dat vragen de oppositiepartijen Groen en Ecolo.

Volgens de groene partijen ontving Borsus op 25 juli een rapport van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) en was hij op de hoogte van ‘de ernst, de reikwijdte en het frauduleuze karakter’ van de crisis. Volgens Groen en Ecolo heeft Borsus nagelaten te waarschuwen voor de mogelijk schadelijke stoffen in voedingsproducten.

Groen en Ecolo spreken van ‘nalatigheid’. ‘Dat een verantwoordelijk minister het nalaat de consument en de producent op de hoogte te brengen van zo’n ernstige crisis, is ongezien’, zegt Groen-Kamerlid Anne Dedry. ‘Deze crisis is gewoon niet goed aangepakt’, zegt ze.

De woordvoerder van Borsus preciseerde gisteren dat de toenmalige minister op 24 juli mondeling toelichting kreeg van het FAVV en dat hij daarop een rapport vroeg. Daarin meldde het FAVV dat fipronil in eieren was gevonden. Borsus zegt dat het rapport dat hij op 25 juli ontving niet vroeger kon worden bekendgemaakt vanwege een gerechtelijke beslissing.

Thema door Anders Norén