Anne Dedry

federaal parlementslid voor Groen, met 30 jaar expertise in kraamzorg, mantelzorg en thuiszorg

Mantelzorg

Meer dan geslaagde boekvoorstelling ‘Mantelzorg met kleur’

14/12/2017 – Eergisteren mocht ik in het bijzijn van schitterende sprekers en panelleden mijn nieuw boek ‘Mantelzorg met kleur’ voorstellen. Mijn boek gaat over de meest kwetsbare groep mantelzorgers: mensen met een migratieachtergrond. Zij blijven onder de radar, zonder of met beperkte toegang tot professionele zorg. Ik richt me met het boek tot hulpverleners en reik hen praktische tips aan in 4 talen om deze groep mantelzorgers beter te ondersteunen.

Welkom en inleiding door 2 grote heren

Kristof Calvo (Fractieleider van Ecolo-Groen) heette de talrijke aanwezigen welkom. Het was en is voor hem een eer, een genoegen, zelfs een avontuur om mijn fractieleider te zijn en hij prees vooral de oplossingsgerichte aanpak van het boek.

Niemand minder dan Peter Degadt, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, verzorgde de inleiding. Hij benadrukte dat we in een kleurrijke superdiverse samenleving leven, maar dat dit voor onze ‘witte’ zorg een uitdaging is.

Peter Degadt:  Het is de verdienste van dit boek om met de uitdaging ‘hoe onze kleurrijke samenleving in ons zorgsysteem vertalen’ aan de slag te gaan.

Moedige getuigenis van mantelzorger met kleur

Erna legde Malika Zariouh een moedig getuigenis af. Hoeveel drempels in hun gemeenschap zij en haar twee zussen moesten overwinnen om thuishulp in te schakelen voor mama, en om het taboe te doorbreken om papa naar het woonzorgcentrum over te brengen. Wegens cultuurverschillen en misverstanden bleef het mantelzorgen zwaar.

Malika Zariouh: de taalbarrière, de cultuurverschillen en vele misverstanden in communicatie, maakten de zorg er niet lichter op. Ik moest constant bemiddelen en dat was heel vermoeiend.

Vervolgens was er een panelgesprek met – volgens de uitgever- “drie dames met pit”: Prof. Dr. Yvonne Denier (Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht KULeuven), Sanghmitra Bhutani (stafmedewerker Minderhedenforum ), en Saïda Sakali (Senior projectcoördinator Koning Boudewijnstichting).

Deze straffe experten gaven theoretische en praktische inzichten mee vanuit hun ervaring met diversiteit en kwetsbare doelgroepen in hun diverse werkvelden. De casussen in het boek waren hun inspiratiebron.

De dames waren het eens : Iedereen in de zorgsector zou dit boek moeten lezen!

Immer charmante, maar steeds kritische moderator 

De immer charmante, maar steeds kritische Guy Tegenbos (columnist) heeft de dans voortreffelijk geleid.  Dankzij zijn grondige voorbereiding, vloeiden de statements van de paneldames naadloos en complementair in mekaar over. Ik beken dat ik mij erg geflatteerd voel door zijn lovende woorden over mijn boek, want deze moderator zegt altijd onverbloemd waar het op staat.

Guy Tegenbos: “Het boek is zo sterk omdat het niet alleen een sterke sociologische analyse bevat, maar ook omdat het de juiste voorbeelden aanhaalt. Dit boek komt op het juiste moment!”

In mijn slotwoord heb ik de tips voor de hulpverleners geduid, aangevuld met goede praktijken, en vooral ook beleidsaanbevelingen aangehaald om een mantelzorgvriendelijk gemeentelijk beleid op te starten. Een ideaal moment voor lokale besturen en politieke partijen in het kader van de verkiezingen van 2018.

Meer dan geslaagde boekvoorstelling!

Voor mij als auteur is deze boekvoorstelling geslaagd, want het debat rond divers-sensitief zorgen in een superdiverse samenleving is gelanceerd en de mantelzorgers met migratieachtergrond zijn van onder de radar gehaald.

Het boek is te bestellen via de webshop van Groen: https://groen.myshopify.com/products/mantelzorg-met-kleur.

Tot slot geef ik nog een SAVE THE DATE mee: op 20 april 2018 organiseer ik een studiedag om dit thema verder uit te diepen.

Van alle boeken die verkocht worden vanaf 13/12/2017 t.e.m. 20/12/2017 gaat 5 euro naar EVA VZW. Want zij zetten de superdiversiteit van Brusselse migranten met zorgervaring in voor de uitbreiding van thuiszorg in Brussel bij het doelpubliek van senioren met een migratie-achtergrond. Een prachtig praktijkvoorbeeld van hoe het anders en beter kan. Meer informatie over dit project vind je via deze link: http://vzweva.be/projecten/wonen-en-werken/thuiszorg/.

 

Thema door Anders Norén