Anne Dedry

federaal parlementslid voor Groen, met 30 jaar expertise in kraamzorg, mantelzorg en thuiszorg

Zwangerschap

Zilveren jubileum vroedvrouwenpraktijk De Bakermat: groot succes!

PERSBERICHT + FOTO’S ONDERAAN: een begrip in Leuven en omstreken. Dat is vzw De Bakermat. We zijn de eerste groepspraktijk voor vroedvrouwen in Vlaanderen en pionieren al 25 jaar.

“35 jaar gleden was vzw De Bakermat het eerste Kraamcentrum in Vlaanderen. Het leidde kraamverzorgenden op om pas bevallen mama’s én hun gezin bij te staan na de geboorte” stelt oprichtster Anne Dedry fier. En 10 jaar later, in 1993, besliste vzw De Bakermat om te pionieren met vroedvrouwen in loondienst. Vroedvrouwen die ook medische zorg konden aanbieden en zo een volwaardige partner werden van de gynaecologen, kinderartsen en huisartsen. De eerste groepspraktijk van het land was geboren.

14.153 pasgeboren baby’s, 56.000 huisbezoeken, 300.000 gereisde kilometers

Tijdens deze 25 jaar verzorgden de vroedvrouwen 14.153 pasgeboren baby’s, met 56.000 huisbezoeken, goed voor 300.000 gereisde kilometers. Anne Dedry is blij met deze cijfers: “We groeiden organisch van 2 naar 7 vroedvrouwen en daarmee is deze praktijk uitgegroeid tot een stevige eerstelijnsorganisatie.”

Zwanger, pas bevallen en snel naar huis, vragen rond borstvoeding…. onze vroedvrouwen pionieren al 25 jaar en zijn de eerste groepspraktijk in Vlaanderen.

Voor De Bakermat staan innovatie en het detecteren van maatschappelijke problemen voorop. Daarom is deze vroedvrouwenpraktijk ingebed in ons Expertisecentrum Kraamzorg. Uitermate belangrijk hierbij zijn de preferentiële partnerschappen die De Bakermat afsloot met :

  • multidisciplinaire huisartsenpraktijken
  • wijkgezondheidscentra
  • kraamklinieken
  • Kind en Gezin
  • diensten gezinszorg
  • OCMW’s
  • welzijnspartners die rond kansarmoede werken

We willen ook wegen op het beleid en hebben aandacht voor kwetsbare gezinnen

Een voortrekker zijn in het promoten en begeleiden van borstvoeding, werken aan kwaliteitsvolle zorgpaden samen met de federale minister van Volksgezondheid, uitwisselingsprojecten in het buitenland en inspelen op nieuwe evoluties, … “Al deze projecten en initiatieven zitten in het DNA van De Bakermat” aldus Dedry.

En of het nu prenatale consultaties, prenatale workshops, postnatale thuiszorg, babymassage of borstvoedingsacties betreft, onze vroedvrouwen hebben steeds speciale aandacht voor kwetsbare gezinnen. Ook in Leuven en Tienen neemt de kinderarmoede toe. “Met de trend van de overheid om het verblijf in de kraamkliniek na de bevalling gevoelig in te korten, doet vzw De Bakermat er alles aan om een gezondheidskloof bij de start van het leven te voorkomen” besluit Dedry.

     

Thema door Anders Norén