Anne Dedry

federaal parlementslid voor Groen, met 30 jaar expertise in kraamzorg, mantelzorg en thuiszorg

Voedselveiligheid

Gesjoemel met vlees: justitie liet Veviba anderhalf jaar begaan (DM)

BRON: De Morgen 13 maart 2018

Na het schandaal bij vleesbedrijf Veviba laat minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) het federaal voedselagentschap (FAVV) doorlichten. Maar er rijzen ook vragen bij de rol van het gerecht, dat Veviba anderhalf jaar liet begaan.

Op 19 september 2016 kwam in Kosovo een vrachtwagen aan met vlees van Veviba uit Bastenaken. Het merendeel van de etiketten was van de verpakkingen gescheurd, maar uit restjes ervan bleek dat het vlees al dateerde uit 2004. “Het was herverpakt in dozen met het merknummer van Veviba”, zo staat er in een gerechtelijk verslag dat Het Laatste Nieuws kon inkijken.

Nog diezelfde maand kreeg het federaal voedselagentschap FAVV een klacht binnen van de Kosovaarse voedselinspectie, waarna een Belgische inspecteur ter plaatse werd gestuurd. Een week later vertrok er een proces-verbaal naar het parket van Luxemburg. Dat maakte minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) gisteren bekend tijdens een spoedzitting in het parlement.

De chronologie roept vragen op over de aanpak van het gerecht. Daar wisten ze dat Veviba vlees van twaalf jaar oud verkocht. Toch duurde het anderhalf jaar, tot 28 februari 2018, voordat een huiszoeking werd uitgevoerd. “Waarom heeft de onderzoeksrechter anderhalf jaar gewacht?”, vraagt minister Ducarme. Hij stelt zich burgerlijke partij om inzage te krijgen in het gerechtelijk onderzoek.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V), die gisteren geen commentaar gaf, wordt morgen in het parlement geïnterpelleerd door sp.a-Kamerlid Annick Lambrecht. Zij vraagt zich af of het gerecht voedselschandalen wel serieus neemt. “Worden zij wel opgevolgd? En hoeveel veroordelingen waren er al?” Volgens oppositiepartij Groen verschuilen ministers en topambtenaren zich achter het geheim van het gerechtelijk onderzoek. “Iedereen steekt zijn paraplu op”, zegt Kamerlid Anne Dedry. De groenen zijn wel tevreden dat Ducarme vrijdag of maandag meer uitleg komt geven in het parlement.

Snijwonde

Tegen donderdag eist Ducarme alle verslagen van de controles die het FAVV sinds 2001 tot nu uitvoerde bij Veviba

Intussen ligt ook de voedselwaakhond FAVV onder vuur. In 2017 gingen inspecteurs vier keer langs in het slachthuis, maar ze stelden geen onregelmatigheden vast. Ze zouden zich enkel aan de routinecontroles hebben gehouden, terwijl het voedselagentschap op de hoogte was van de feiten in Kosovo. Het FAVV zegt niet bevoegd te zijn voor fraude met etiketten.

Dat de inspecteurs niets ontdekten, is opmerkelijk. Bij de huiszoeking in februari waren 138 van de 200 gecontroleerde palletten niet in orde. Sommige verpakkingen bleken vlees te bevatten van rond de snijwonde, wat niet geschikt is voor menselijke consumptie. Andere waren al sinds 2001 ingevroren. Soms ontbrak een etiket, waardoor de herkomst niet kon worden achterhaald.

Minister Ducarme laat het FAVV nu doorlichten in een audit. Tegen donderdag eist hij ook alle verslagen van de controles die het FAVV sinds 2001 tot nu uitvoerde bij Veviba. Hij verwijt het agentschap ernstige tekortkomingen “gezien de kennis waarover men beschikte sinds oktober 2016”.

FAVV-topman Herman Diricks liet aan het parlement weten dat het agentschap zijn volle medewerking zal verlenen aan het parket. Of dat volstaat om zijn vel te redden, is niet zeker. De oppositie eist zijn ontslag.

Thema door Anders Norén