Anne Dedry

federaal parlementslid voor Groen, met 30 jaar expertise in kraamzorg, mantelzorg en thuiszorg

Voedselveiligheid

Voedselagentschap schuift schuld door naar justitie (Het Nieuwsblad)

BRON: Het Nieuwsblad 20 maart 2018

Tien classeurs aan bewijslast heeft het FAVV aangesleept om te bewijzen dat het zijn taak wél naar behoren heeft uitgevoerd. Daarmee wil het voedselagentschap voor eens en altijd komaf maken met het idee dat het vol prutsers zit.

Dat je die prutsers bij het parket moet zoeken, zegt het agentschap net niet. Wel dat het zo snel mogelijk justitie op de hoogte heeft gebracht van de feiten bij het vleesverwerkingsbedrijf Veviba. Eind september 2016 brachten de Kosovaarse autoriteiten het FAVV op de hoogte van de etikettenfraude op een partij vlees. Op 3 oktober waren de controleurs daar en op 6 oktober lag al een pv te blinken op het bureau van de procureur in Neufchâteau. Daarna heeft het voedselagentschap er meer dan eens op aangedrongen bij het parket om werk te maken van de zaak. Dat ging pas in een stroomversnelling toen ook inbreuken werden vastgesteld op de voedselveiligheid in februari 2018, anderhalf jaar later.

Een versie van de feiten die ze bij justitie maar matig kunnen appreciëren. Daar klinkt het dat het FAVV de onderzoeksrechter nooit heeft gezegd dat er een risico was voor de voedselveiligheid. “Dat was er bij het begin ook niet”, zegt woordvoerder Katrien Beullens van het FAVV. “Gesjoemel met etiketten is puur economische fraude. Het vlees in Kosovo was nog altijd goed om te consumeren, maar werd tegen een te hoge prijs verkocht.”

Onvoldoende gewapend

Maar het rapport neemt lang niet alle twijfels over de werking van het voedselagentschap weg. “Het kan perfect zelf administratieve stappen nemen”, zegt CD&V-Kamerlid Leen Dierick. “En opnieuw, waarom communiceerde het FAVV niet vroeger en completer? Topman Herman Diericks bleef in de commissievergadering helemaal op de vlakte en maakte zo nog eens dezelfde fout als bij de Fipronilcrisis van deze zomer.”

De groenen verwijten het FAVV niet verder onderzocht te hebben. “Na dergelijke vaststelling door nota bene Kosovo ga je toch extra controleren op bedorven vlees”, zegt Kamerlid Anne Dedry. En voor SP.A is het zonneklaar dat er te veel is bespaard op het voedselagentschap. “Het FAVV geeft zelf aan dat het onvoldoende gewapend is in de strijd tegen grootschalige vleesfraude”, zegt Annick Lambrecht. “Hoeveel problemen zijn zo onder de radar gebleven?”

Woensdag komt de commissie opnieuw bijeen om duidelijkheid te scheppen waar het precies is misgelopen in het Veviba-schandaal. Dan zal voogdijminister Denis Ducarme (MR) reageren op het rapport dat drie dagen lang is tegengehouden door het parket. Om één paragraaf te schrappen over inbeslagnames.

Thema door Anders Norén