Anne Dedry

federaal parlementslid voor Groen, met 30 jaar expertise in kraamzorg, mantelzorg en thuiszorg

Voedselveiligheid

‘Veviba had het makkelijk’ (DS)

BRON: De Standaard 22 maart 2018

Het Voedselagentschap had Veviba vaker moeten controleren en de export van dat bedrijf moeten verbieden, vindt minister van Landbouw Ducarme.

Van onze redacteurs Maxie Eckert

De slachthuizen, de uitsnijderijen en de koelhuizen in ons land mogen duizenden extra onaangekondigde controles door het Federaal Voedselagentschap (FAVV) verwachten. Het is een eerste maatregel die minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) neemt na het vleesschandaal bij Veviba. Dat vleesbedrijf heeft etiketten op ingevroren vlees vervalst, gewoon vlees als biovlees verkocht en slachtafval gemengd onder vlees voor verkoop.

‘Het werd Veviba gemakkelijk gemaakt’, zei Ducarme gisteren tijdens een gezamenlijke vergadering van de Kamercommissies Volksgezondheid en Landbouw. Waarmee hij bedoelt: het FAVV heeft niet vaak genoeg en mogelijk niet grondig genoeg controles uitgevoerd bij Veviba, hoewel er alarmsignalen waren. Met extra controles in de hele sector lijkt Ducarme een inhaalbeweging te willen maken.

Tijdens de vergadering met de Kamerleden reageerde Ducarme voor het eerst op details uit het rapport dat het FAVV vorige week aan hem heeft overgemaakt en waarin het zijn aanpak in de zaak-Veviba toelicht. Sinds begin deze week kunnen ook de parlementsleden dat rapport – tien ringmappen groot – inkijken.

Zij kunnen dan lezen dat het Voedselagentschap geen extra moeite deed om Veviba meteen grondig tegen het licht te houden nadat er in september 2016 signalen uit Kosovo waren gekomen over etikettenzwendel door het bedrijf. Het FAVV verhoogde het aantal inspecties bij Veviba niet. De routinecontroles duurden ook niet langer dan gewoonlijk ( DS 21 maart). Anne Dedry (Groen) noemde de FAVV-controles bij Veviba en hun duur gisteren ‘minimaal’.

Ziekmakende bacteriën

Wellicht is door de aanpak van het FAVV pas enkele weken geleden – anderhalf jaar na het eerste signaal uit Kosovo – bij een huiszoeking aan het licht gekomen dat de problemen in het bedrijf groter zijn dan ‘alleen maar’ economische fraude met etiketten van bevroren vlees. Analyses die na de huiszoeking bij Veviba volgden, hebben aangetoond dat het verwerkte slachtafval ziekmakende bacteriën bevatte. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zei gisteren tijdens de commissievergadering dat het onduidelijk is of zulk besmet vlees in de voedselketen is terechtgekomen.

FAVV-topman Herman Diricks beklemtoonde ook gisteren dat er geen extra controles bij Veviba kwamen om het gerechtelijk onderzoek niet te bemoeilijken. En dat het Justitie nodig had om de problemen in het vleesbedrijf te ontdekken.

Ducarme erkent dat de samenwerking met het parket beter kan. Er zou overleg komen met het College van Procureurs-Generaal. Maar de minister neemt er dus geen genoegen mee dat het FAVV zijn verantwoordelijkheid van zich afschuift. Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zijn er ook geen aanwijzingen voor grote vertragingen bij parket en/of onderzoeksrechter.

‘Waarom heeft het FAVV na de signalen uit Kosovo zijn mogelijkheden niet uitgeput om Veviba te verbieden nog vlees te exporteren?’, vroeg minister Ducarme zich af. ‘De wet voorziet in zulke maatregelen.’

Het systeem heeft volgens Ducarme gefaald. Met de audits die hij besteld heeft, wil hij de werking van het FAVV hervormen en versterken. ‘Vaak is er maar één controleur bij een inspectie’, zegt de minister van Landbouw. ‘Is dit voldoende bij grote bedrijven? Zijn de controles efficiënt? We moeten bekijken of de controles niet verdiept kunnen worden.’

Thema door Anders Norén