Anne Dedry

federaal parlementslid voor Groen, met 30 jaar expertise in kraamzorg, mantelzorg en thuiszorg

Voeding

OPINIE: De campagne van Greenpeace kon beter, maar de boodschap blijft wel relevant

De campagne van Greenpeace kon beter, maar de boodschap blijft wel relevant

Iedereen in België heeft het filmpje van Maya De Bij die sigaretten aanprijst ondertussen gezien. Met het filmpje wilde Greenpeace een schokeffect creëren om het debat over gezonde voeding en kinderidolen aan te zwengelen. Dat schokeffect was er zeker, maar de video lokte vooral debat uit over het feit of Greenpeace niet te ver was gegaan. Jammer, want het debat had kunnen gaan over iets veel fundamenteler: de gezondheid van onze kinderen.

90% van de verpakkingen met reclame op, gericht op kinderen, bevat ongezonde voeding. En dat vertaalt zich in slechte eetgewoonten van onze kinderen: 55% eet dagelijks zoute en zoete versnaperingen en 50% drinkt dagelijks frisdrank. En de gigantische macht en invloed van kinderidolen zoals Maya De Bij (Studio 100) of Micky Mouse (Disney) hierop wordt zwaar onderschat.

De invloed van Maya De Bij en Mickey Mouse is gigantisch

Want ondanks de beweringen van Hans Bourlon in De Afspraak van gisterenavond staat het ontegensprekelijk vast dat de populaire Maya-De-Bij-worst (net als gelijkaardige worsten) in verband worden gebracht met kanker. Bovendien bevat de worst heel veel zout, verzadigde vetzuren, nitrieten en fosfaten. Niet bepaald gezonde voedingsstoffen die je aan je kind wilt voorschotelen.

En als Hans Bourlon vindt dat de parodie van Maya de rokende bij niet te onderscheiden valt van echte reclame, dan heeft hij 100% gelijk. Want kinderen onder de 12 jaar kennen het verschil niet tussen reclame en gewone, neutrale informatie. Maar dan is het wel hypocriet dat Studio 100 hun kinderidolen zoals Maya De Bij, kabouter Plop en Piet Piraat inzet voor de promotie van ongezonde voeding.

Studio 100, laat deze kans niet liggen

De campagne kon ongetwijfeld beter, maar het is de verdienste van Greenpeace om dit gezondheidsthema terug op de agenda te plaatsen. En daarom wil ik een oproep doen aan Studio 100 en alle andere bedrijven die voeding bestemd voor kinderen verkopen: maak gebruik van dit momentum en toon dat jullie een bedrijf zijn dat wil mee werken aan een gezondere wereld.

Want er zijn genoeg voorbeelden die tonen dat het anders kan:

  • Doe zoals Albert Heijn: zet kinderidolen alleen in om gezonde voeding te promoten.
  • Doe zoals Lidl: leg geen snoepgoed meer aan de kassa. Vervang het door groenten en fruit.
  • Doe zoals het Nederlandse Jumbo: werk met een groentespaarkaart.
  • Doe zoals Colruyt: lanceer een kinderkookboek met alleen gezonde ingrediënten.
  • Doe zoals Delhaize: bedenk leuke namen voor je groenten en fruit. Maak van wortels bijvoorbeeld ‘oranje raketten’.

Al deze kleine initiatieven bewijzen dat het anders en gezonder kan. Alleen de grote stap voorwaarts ontbreekt. Studio 100, grijp deze kans. Neem het voortouw in gezonde kidsmarketing. Ga aan de slag met jullie creativiteit en kinderidolen om kinderen aan te zetten gezonder te eten.

Anne Dedry – Federaal Parlementslid voor Groen

Thema door Anders Norén