Anne Dedry

federaal parlementslid voor Groen, met 30 jaar expertise in kraamzorg, mantelzorg en thuiszorg

Luchkwaliteit

Dieselgate kost overheid 456 euro per bedrijfswagen – De Morgen

Dit artikel verscheen op 2/12/2015 in De Morgen.

De federale overheid is door Dieselgate minstens 42 miljoen euro aan belastingen op bedrijfswagens met een dieselmotor misgelopen. Dat heeft Groen berekend.

Vermoedelijk is die 42 miljoen euro slechts een fractie van het totale misgelopen bedrag

Aangezien de belastingen op bedrijfswagens werden berekend op emissiecijfers waarmee werd geknoeid, liep de overheid heel wat inkomsten mis. Groen komt als eerste met een berekening van dat verlies.

De overheid zou door Dieselgate jaarlijks gemiddeld 456 euro per bedrijfswagen door de neus zijn geboord.

Groen berekende dat in België 30.452 bedrijfswagens van de merken Volkswagen, Audi, Seat en Skoda met sjoemelsoftware rondrijden. Vermenigvuldigd met 456 euro per wagen krijg je een verlies van zowat 14 miljoen euro.

Aangezien de belastingen op bedrijfswagens (voordelen van alle aard) al sinds 1 januari 2012 worden gekoppeld aan de CO2-uitstoot, loopt dat bedrag op tot zowat 42 miljoen euro – voor de belastingen van 2012, 2013 en 2014.

Vermoedelijk is die 42 miljoen euro slechts een fractie van het totale misgelopen bedrag. Onderzoek van de International Council on Clean Transportation (ICCT) toont aan dat de CO2-emissie van álle wagens gemiddeld 40 procent hoger ligt dan de resultaten in een testomgeving, en dus niet alleen van de auto’s in het Volkswagen-schandaal.

Het totale verlies zou dus wel eens in de honderden miljoenen kunnen lopen. “Om de talrijke longziekten en hart- en vaataandoeningen niet te noemen”, voegt Groen-Kamerlid Anne Dedry eraan toe.

De FOD Financiën kan de precieze omvang van het verlies op dit moment niet inschatten. “De FOD is berekeningen aan het maken en die zullen worden samengevoegd met gegevens die VW-Audi ons ter beschikking stelt”, zegt Ferry Comhair, woordvoerder van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

anne.dedry@groen.be

Thema door Anders Norén