Anne Dedry

federaal parlementslid voor Groen, met 30 jaar expertise in kraamzorg, mantelzorg en thuiszorg

Milieu, Volksgezondheid

Groen wil asbestfonds uitbreiden – De Standaard

Dit artikel verscheen op 28 april 2016 in De Standaard.

Het astbestfonds moet langer en voor meer kankers schadevergoedingen uitkeren. Dat stelt Ecolo-Groen voor in een wetsvoorstel. Een ‘groen nummer’ moet slachtoffers ook meer informatie geven.

Het aantal asbestslachtoffers is nog nooit zo hoog geweest. Vorig jaar zijn in ons land nog 292 mensen met longvlieskanker of mesothelioom erkend als asbestslachtoffer. Een stijging van 60 procent ten opzichte van 2014. Verwacht wordt dat de piek nog zal aanhouden tot 2020-2025.

Het asbestfonds bestaat sinds april 2007, en geeft slachtoffers een schadeloosstelling van 1.700 euro netto per maand. Partners of kinderen krijgen een eenmalig bedrag van 34.461 euro. Groen en Ecolo willen dat asbestfonds nu versterken, om nog meer slachtoffers te kunnen helpen.

‘De huidige vervaltermijn van 20 jaar willen we uitbreiden tot 50 jaar, omdat sommige ziekten te wijten aan asbest pas later optreden’, zeggen de groenen. ‘Ook strottenhoofd- en lonkanker moet op de lijst van de vergoede ziekten. En het verschil tussen werknemers en omgevingsslachtoffers gaat niet meer op. Iedereen die slachtoffers is moet recht krijgen op een schadevergoeding.’

Met een ‘groen nummer’ moeten mensen sneller en meer informatie krijgen over hun rechten. ‘Dat werd destijds beloofd, maar het kwam er nooit.’ Vandaag dragen de overheid en alle werkgevers bij aan het fonds. Groen en Ecolo vragen dat ook de industrie één procent bijdraagt.

Vandaag wordt het wetsvoorstel in de plenaire vergadering van de Kamer behandeld. ‘Ik ben hoopvol dat dit wetsvoorstel snel gestemd kan worden’, zegt Groen-parlementslid An Dedry. ‘In de vorige legislatuur waren zeven partijen het eens over de verbeteringen die nodig zijn aan het asbestfonds, onder wie Maggie De Block (minister van Volksgezondheid, red.).’

Thema door Anders Norén