Anne Dedry

federaal parlementslid voor Groen, met 30 jaar expertise in kraamzorg, mantelzorg en thuiszorg

Chemische stoffen, Pesticiden, Volksgezondheid

Verlenging glyfosaat ten koste van de gezondheid (klein)kinderen

Happy little toddler boy on pick a berry organic strawberry farm ** Note: Soft Focus at 100%, best at smaller sizes

Europarlementslid Bart Staes vindt dat de beslissing van de Europese Commissie om de vergunning voor glyfosaat met 12 tot 18 maanden te verlengen, een soort besluitvorming aantoont die onvoldoende transparant is en onvoldoende rekening houdt met de volksgezondheid.

“Het is een schoolvoorbeeld van waarom veel burgers zich afkeren van de EU”, klinkt het.

De discussie over de verlenging startte anderhalf jaar geleden en het voorstel tot verlenging van de Commissie kon tot drie maal toe geen steun krijgen bij een meerderheid van de lidstaten. De technische verlenging die vanavond werd goedgekeurd, komt er in afwachting van een studie van het Europees Chemieagentschap.

De Europese groenen vinden dat de verlenging moet dienen als overgangsperiode voor het uitfaseren van het middelen. De fractie deed recent een voorstel voor een landbouw zonder glyfosaat.

In eigen land reageert ook Ecolo/Groen kamerlid Anne Dedry

“De chemische industrie wint opnieuw van de gewone man die onwetend onkruid bestrijdt in zijn tuin, ten koste van de gezondheid van de (klein)kinderen die er rondlopen,” klinkt het op de website van Bart Staes.

De partij eist dan ook dat minister Borsus glyfosaat in België uit de rekken haalt, zodat glyfosaat als eerste stap voor niet-professioneel gebruik zo snel mogelijk uitgefaseerd wordt.

Thema door Anders Norén