Anne Dedry

federaal parlementslid voor Groen, met 30 jaar expertise in kraamzorg, mantelzorg en thuiszorg

Klimaat, Luchkwaliteit, Volksgezondheid

Hebben we dan niets geleerd uit het dieselgateschandaal?

Ecolo-Groen reageert verontwaardigd op het nieuws dat het gesjoemel met verbruikswaarden binnen de autosector alleen maar toeneemt. “Nog geen jaar na dieselgate, blijkt dat er nog steeds op grote schaal bij meerdere automerken consumentenbedrog is met nefaste gevolgen voor leefmilieu en gezondheid. Het wordt tijd dat deze regering de gezondheid van de bevolking op 1 zet”, stelt Anne Dedry, kamerlid Groen. Ecolo-Groen dringt er op aan dat de regering zo snel mogelijk de 55 aanbevelingen in concrete maatregelen omzet.

In maart kwam de dieselgatecommissie met een reeks van 55 aanbevelingen om de problematiek van gesjoemel met wagenuitstoot tegen te gaan. Voorlopig bleef dit zonder gevolg. Eind 2016 moet de federale regering nochtans een actieplan indienen dat elk van de 55 aanbevelingen omzet in concrete maatregelen en acties. “Je zou dit schuldig verzuim van de regering kunnen noemen. De federale regering werd onder meer met aandrang gevraagd om de strijd aan te gaan met alle vormen van schadelijke uitstoot, in het bijzonder NOx door dieselwagens. Voorlopig blijft dit echter dode letter. Intussen stijgt het aantal kinderen met astma en hebben steeds meer mensen ademhalingsproblemen. Blijkbaar is dit niet belangrijk genoeg voor deze regering”, aldus Dedry.

Ecolo-Groen dringt verder aan om de analyses naar de impact van schadelijke uitlaatgassen op de gezondheid te versterken, met bijzondere aandacht voor kwetsbare groepen, zoals zwangere vrouwen, kinderen en ouderen. “Ook op dat vlak blijft het erg stil bij minister De Block (Open VLD). Het wordt tijd dat volksgezondheid een echte prioriteit wordt voor deze regering. Het beleid van deze regering maakt mensen zieker, terwijl er voldoende alternatieven zijn. Zet eindelijk vol in op gezondere mobiliteit, daar heeft de ganse bevolking baat bij”, besluit Dedry.

Thema door Anders Norén