Anne Dedry

federaal parlementslid voor Groen, met 30 jaar expertise in kraamzorg, mantelzorg en thuiszorg

Volksgezondheid

Agentschap Zorg en Gezondheid wil “verbeteringen op korte en middellange termijn” bij Levanta

Dit artikel werd gepubliceerd in De Morgen op 23 augustus 2018.

N-VA en CD&V zijn niet te spreken over de uitspraken van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Die noemt de klachten die uit de gesloten instelling Levanta weerklinken in De Morgen “indianenverhalen”. Intussen roept het Agentschap Zorg en Gezondheid de directie van het ziekenhuis op tot “verbeteringen op korte en middellange termijn”.

“Het rapport is pas deze week op mijn bureau beland, pas nadat het werd uitvergroot in De Morgen“, steekt minister De Block van wal in De ochtend op Radio 1. “Wat in de media is verschenen, strookt niet met de inhoud van het rapport.” Ze wil echter niet ingaan op de inhoud van de klachten. “Het is niet mijn gewoonte om me te baseren op krantenartikelen, daar hebben we administraties en inspectiediensten voor”, zegt ze. “Laat het personeel nu verder werken om de zorg te verbeteren en stop met die indianenverhalen.”

Die uitspraak schiet bij de andere partijen in het verkeerde keelgat. “Dit gaat om schrijnende verhalen, en die vallen niet zomaar uit de lucht”, reageert Vlaams Parlementslid Björn Anseeuw (N-VA). “De reactie van minister De Block is zo mogelijk nog schrijnender. Dit is echt beneden alles.”

Zijn CD&V-collega Vera Jans verslikte zich eveneens in haar koffie bij de woorden van de minister. “In plaats van dit af te doen als indianenverhalen, vraag ik terughoudendheid. Dit is een ontzettend bedenkelijke uitspraak van de minister die bevoegd is voor de financiering van alle psychiatrische ziekenhuizen.”

Ook de oppositie reageert verbolgen. “Ik geloof niet dat dit indianenverhalen zijn, want daarvoor duiken ze te vaak op, en komen ze van te veel kanten. Deze verhalen komen ook van het personeel. Ik kan me dus niet voorstellen dat er niets aan de hand is”, zegt sp.a-Kamerlid Karin Jiroflée. “Dit moet serieus genomen worden”, vult Anne Dedry (Groen) aan.

Thema door Anders Norén